В отворено писмо до вицепремиера , от варненското Сдружение Таляна

...
В отворено писмо до вицепремиера , от варненското Сдружение Таляна
Коментари Харесай

От Таляна във Варна предлага част от парите за саниране да бъдат пренасочени за реставриране на сгради с културна ценност

 В отворено писмо до вицепремиера, от варненското Сдружение " Таляна " предлагат част от средствата по Плана за възобновяване и резистентност да се употребяват за повишение на енергийната успеваемост, консервация и реституция на здания със статут на културни полезности. Ето какво се показва в писмото:

" Сред препоръчаните за публично разискване стратегии, които да се финансират по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), е нова стратегия за повишение на енергийната успеваемост посредством саниране на здания – многофамилни и еднофамилни. В първичните планове се възнамерява за тази цел да се отдели забележителен финансов запас. 

Според нас тази част от постройките в България, които са със статут на недвижими културни полезности (НКЦ), заслужават не по-малко внимание и грижа от блоковете в жилищните комплекси. В изискванията на световна криза голям брой планове за възобновяване на здания НКЦ – благосъстоятелност на частни лица и компании, са спрени заради икономическата неустановеност. Не са малко и притежателите на НКЦ, които имат издадени наставления за възобновяване на постройките от години, само че не могат да ги осъществят заради липса на средства. Някои от тези сгради към този момент са в сериозно положение и отлагането на възобновяване им крие риск да бъдат изгубени окончателно. А те са значими като причина за развиването на целогодишен културен туризъм, както за и обезпечаването на работни места в бранша туризъм в дълготраен проект. В този смисъл ориентиране на средства към поддръжка на НКЦ съответсва изцяло на задачите на ПВУ на Европейски Съюз по отношение на коронавирус рецесията.  

Безспорно е, че постройките НКЦ образуват присъщия образ на градовете и покачват атрактивността им като туристически дестинации – Виена, Прага, Барселона, както и София, Пловдив, Копривщица, не биха били това, което са, без впечатляващото си архитектурно завещание. Запазването му е гаранция, че тези места ще не престават да оферират привлекателна за задграничните туристи среда и откакто пандемията премине.  

Междувременно, още веднъж поради пандемията се следи наклонност туристическите пътуванията в границите на родната страна да се усилват неведнъж за сметка на интернационалните. Според специалисти тази наклонност ще се резервира най-малко още няколко години. Тя  избавя поминъка на ангажираните в обслужването на дребни хотели и къщи за посетители.  

Друга наклонност е всеобщият туризъм да отстъпва на различния, който е по-безопасен заради провеждането му в по-малки групи. Най-практикуваните форми на различен туризъм са културният, екологичният, селският, като те нормално се съчетават, което способства за пълноценността на туристическия артикул.  

Един от главните типове различен туризъм – културният, е невъобразим без съществуването на здания със статут на недвижими културни полезности. Като основна част от материалната просвета те свидетелстват за усетите и традициите, присъщи за съответните региони в разнообразни исторически интервали, показват културни пластове и натрупвания, маркиращи идентичността на съответните места.   

Доброто положение на здания и цели ансамбли от НКЦ е определящо и за развиването на креативните квартали – пловдивския “Капана ", софийския “КвАРТал ", варненския “Таляна " и други Този вид градски пространства също притеглят туристи и разнородни публики. А на експертите, които работят там в областта на креативните промишлености, се разчита за основаване на новаторски артикули и услуги, които да създадат България по-конкурентна в изискванията на глобализация, либерализация и цифровизация. В този смисъл изобретателните квартали са самобитна визитка на всяка страна и положението на сградния фонд и виталната среда в тях е от огромно значение.  

Можем да обобщим, че туризмът в другите му форми – интернационален и вътрешен, всеобщ и различен, е неосъществим без добре поддържано архитектурно завещание. Ето за какво вложенията в повишение на енергийната успеваемост, консервацията и реставрацията на здания НКЦ биха създали българските общини, от една страна, по- " зелени ", и – от друга, по-конкурентни в устрема им да притеглят туристи – български и задгранични.  

Апелираме в стратегиите, които българското държавно управление ще предложи за финансиране по ПВУ на Европейски Съюз, да бъде включена и стратегия за сложно възобновяване на здания НКЦ, включващо повишение енергийната успеваемост, консервация и реституция ". 

От " Таляна " канят всеки съидейник да поддържа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР